محل تبلیغات شما

نگاهیبه کتاب علوم انسانی وبرنامه ریزی توسعه اثر دکتر رضا داوری اردکانی

علوم‌انسانی در هر فرهنگ وتمدنی در حکم معنا‌بخشی به زندگی و تعیین هدف‌ها برای افراد و بیان‌کننده راه‌هایلازم برای رسیدن به شمار می رود. اما این علوم انسانی خواه، ناخواه پدیده ای است که از دل مدرنیتهو تاریخ آن پدید آمده است. باید به این سخن باور داشت که علوم انسانی غربی به سادگی نمی‌تواند در جامعهاسلامی كاربرد داشته باشد، چرا كه جهان‌بینی اسلامی با جهان‌بینی غرب کاملا متضاداست.

 در رابطه با نوع نسبت ما ( مای مسلمان ایرانی) باجهان غرب، متفکران ایرانی در طول سده گذشته راه حل هایی ارائه داده اند. دسته اولچون تقی زاده و زاده حل شدن در فرهنگ غرب را تنها راه نجات می دانند. اما دردسته دوم عده ای چون سید قطب و برخی از سنت گرایان، راه سعادت را در دوری از فرهنگغرب می دانند و البته در طول سال های اخیر جریانی هم به راه افتاده که به امکانتعامل با غرب می اندیشد.

جالباینجاست که دکتر رضا داوری نه به صورت کامل جزو دسته دوم است و نه کاملا جزو تعاملکنندگان است. او راه کم رهرویی را در پیش گرفته که سوال گری را با تکیه بر سنت به پیشمی برد. او در کتاب علوم انسانی و برنامه ریزی توسعه بار دیگر گام در راه سوال ازفرهنگ ( اینجا علوم انسانی) می گذارد و می گوید: من هم چهل سال است که می‌اندیشم آیا علوم انسانیدیگری غیر از آن‌چه هست امکان دارد؟ باید به این امکان فکر کرد وگرنه، کسی که ازعلوم انسانی چیزی نمی‌داند چگونه علوم انسانی نو بسازد؟ هر علم جدیدی در دامن علمقدیم پدید می‌آید. اگر علوم انسانی باید متحول شود، این تحول در آثار دانشمنداناین علوم ظاهر می‌شود و این مهم را به عهده‌ اغیار نمی‌توان گذاشت

او که یکیاز پیشگامان تفکر پیرامون علوم انسانی و ملحقات آن اعم از تاریخ، فلسفه، دین و .است و در سال های پس از انقلاب به واسطه اتخاذ مواضعی در مخالفت با نظریه پردازانلیبرال و عموما متمایل به اصلاحات، همواره مورد طعن و توهین آن ها و نشریات شانقرار داشته و دارد، اما همه این توهین ها باعث نشده که توجه اهل فن و علاقه مندانبه نظریه پردازی در حوزه علوم انسانی به وی کم رنگ شود. و این برخوردها و فروکاستنها، منجر به فروکاستن شانیت علمی دکتر داوری هم نشده است. دکتر داوری در تمامی اینسال ها، با انرژی وصف ناشدنی کتاب نوشته، ترجمه کرده و حول و هوش کار خود گام هاییمثبت برداشته است. یکی از کارهای به نسبت مهم دکتر داوری در چند سال اخیر کتاب علومانسانی و برنامه ریزی توسعه» است. دکتر رضا داوری اردکانی در کتاب علوم انسانی وبرنامه ریزی توسعه، پای پرسشی مهم را به میان می کشد: آیا علوم انسانی غیر از آنچهکه تا کنون هست (علم غربی) امکان تحقق دیگری هم دارد؟

ایناندیشمند معاصر در کتاب خود به این نکته اشاره می کند که علوم اجتماعی و انسانیکوشش هایی برای رفع بحران های مدرنیته بوده اند. اما می‌افزاید: جهان جدید و مدرن، باز كماكانایدئولوژیك باقی مانده، چراكه از نظم و شیوه‌ای از زندگی سخن گفته كه آن را یگانهنظمی انگاشته كه متضمن آزادی و عدالت در تاریخ بشر است و بنابر چنین چیزی چگونه می‌تواندایدئولوژیك نباشد.

از نظر داوری علوم اجتماعیو انسانی را نمی‌توان با صدور بخشنامه و دستورالعمل اداری و به‌طور كلی با اتخاذتدابیر علمی دگرگون كرد و نمی‌توان آن را به هر راهی برد. وی كه این علوم و رجوعبه آن ها را شرط توسعه می‌داند، تاكید می‌كند كه این سخن وی به معنای دفاع از علومانسانی و اجتماعی موجود و حتی دفاع از برنامه‌های توسعه نیست بلكه اثبات این نكتهاست كه اگر توسعه می‌خواهیم، ناگزیر باید به علوم‌انسانی رجوع كنیم.

داوری بر این باور است كهعلم نه همچون امری نهایی ـ كه عالمان می‌دانند در نهایت چگونه محقق می‌شود- بلكههمچون فرآیندی است كه نمی‌توان گفت راه به كجا خواهد برد. باید قدم در راه گذاشت وپرسش‌ها را كاوید و پیش رفت و مفری جز این در کار نیست.

عملکرد اداره کل کتابخانه های قزوین در حوزه ی نماز شایسته ی تقدیر شد

معرفی کتاب «قیام و انقلاب مهدی (عج) از دیدگاه فلسفة تاریخ» به مناسبت ایام نیمه شعبان

برگزاری نشست ویژه نویسندگان و شاعران استان قزوین

علوم ,انسانی ,داوری ,كه ,راه ,دکتر ,علوم انسانی ,انسانی و ,برنامه ریزی ,و برنامه ,دکتر داوری

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

مجله وبلاگی دستیار مدیر و معاون دبیرستان بازاریابی وفروش وبلاگ سبزترین بهار Thelma's notes glotecvewan sweetenserwa من یک معلم هستم millrehetoo Mashhad Business مشهد بیزینس - محمد صادق زرگری