محل تبلیغات شما
جنگ به روایت نه

نام کتاب: دادا؛ خاطرات خانم عزت قیصری
نویسنده: علی کلوندی
ناشر: فاتحان، تهران 1395
درباره کتابدادا کتابی است شامل خاطرات سرکار خانم عزت قیصری که به عنوان بهیار و پرستار در سال های جنگ تحمیلی در مناطق کردنشین کشور به ایفای وظیفه پرداخته است. این کتاب توسط علی کلوندی نوشته شده و نشر فاتحان آن را تبدیل به کتاب کرده است. خانم قیصری متولد کرمانشاه بوده و بیش از 17 سال است که ساکن استان قزوین می باشد.
کتاب دادا مجموعه خاطرات خانم عزت قیصری است که به عنوان بهیار در کنار نیروهای سپاه و بسیج در طول هشت سال دفاع مقدس در جبهه های غرب، شمال غرب و جنوب حضور مستمر داشته اند. خانم قیصری به عنوان بهیار سپاه در مناطق عملیاتی حاضر بوده و از نزدیک شاهد بسیاری از بمباران ها و عملیات ها بوده اند. ایشان علاوه بر حضور در بمباران 15 خرداد سال 1363 بانه، بمباران های پی در پی مریوان، عملیات های روح اله، محمد رسول اله، والفجر 4 و . و هم چنین حضور در خرمشهر، در عملیات مرصاد نیز حاضر بوده اند و از نزدیک شاهد وقایعی بوده اند که به عنوان خاطراتی ناب در این کتاب جمع آوری شده است.
حضور خانم قیصری در محاصره پاوه یکی دیگر از نقاط برجسته این کتاب است. ایشان در کنار شهید دکتر مصطفی چمران در عملیات شکست حصر پاوه حضور داشته اند و از نزدیک شاهد این عملیات غرور آفرین بوده اند. خانم قیصری هم چنین محضر شهیدان محمد ابراهیم همت، ناصر کاظمی و شهید قاسم نصرالهی را از نزدیک درک کرده و خاطرات نابی را از این عزیزان نقل کرده اند. خانم قیصری از اولین روزهای اردیبهشت ماه سال 1358 به عنوان بهیار در کنار رزمندگان سپاه اسلام در غائله کردستان حضور داشته اند. حضور وی در جبهه های حق علیه باطل حتی بعد از جنگ تحمیلی نیز ادامه داشته است. ایشان علی رغم اینکه چندین بار در عملیات های مختلف مجروح می شوند، اما هیچگاه از راهی که انتخاب کرده اند، منصرف نمی شوند.
لازم به ذکر است: در فرهنگ کردی دادا به معنی مادر می باشد. البته مردم کرد زبان، دادا را بیشتر برای خواهر بزرگتر که مسئولیت مراقبت و سرپرستی برادران و خواهران کوچکترش را بر عهده دارد به کار می برند. و از طرفی هم چون خانم قیصری به عنوان بهیار در مناطق عملیاتی حاضر بوده اند و مسئولیت پرستاری، مراقبت و سرپرستی از مجروحان را بر عهده داشته است، این عنوان را برای کتاب انتخاب شده است.
به روایت نویسنده ؛ کتاب دادا اولین کتاب در حوزه تاریخ شفاهی ن مسلمان کرد می باشد. این کتاب هم چنین در کل کشور نیز جزء اولین کتب چاپ شده در خاطرات بانوان می باشد. کتاب دادا در 416 صفحه قطع رقعی در 2.000 نسخه توسط انتشارات فاتحان و به همت مرکز حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس به چاپ رسیده است.

در بخشی از این کتاب خواندنی آمده است:
 ن در جنگ دو دسته بودند: آنانی که به صف ضد انقلاب پیوستند و تفنگ در دست گرفتند و علیه اسلام و رزمندگان می جنگیدند مثل نی که جذب کومله و دمکرات شدند، و نی که در جبهه ی اسلام کار امدادگری را انجام می دادند. آنان به جای پوتین و لباس خاکی رنگ، چادر و لباس مشکی می پوشیدند و به جای کلاه کاسکت مقنعه مشکی سرشان می کردند. به جای تفنگ برداشتن و پشت توپ و تانک و ضد هوایی نشستن، تیغ جراحی، پنس، گاز، نخ و سوزن بخیه دستشان بوده است. البته در جنگ خواهرانی بودند که لباس رزم هم می پوشیدند و پشت توپ، تانک و تیربار هم می نشستند و تفنگ در دست می گرفتند و رو در رو با دشمن می جنگیدند. تعداد این خواهران کم و انگشت شمار بود.

هم چنین نویسنده در بخش هایی فضای مظلومیت شهدا را این گونه روایت می کند: در شبانه روز چند بار به سردخانه سر می زدم. کشوی یخچال را بیرون کشیدم. دست شهیدی که از مچ قطع شده بود، داخل کشو جا مانده بود. با دیدن این صحنه های تلخ طاقتم طاق شد که چه کنم. سرد بود. سرمای سردخانه را به خود گرفته بود. دست را برداشتم و گفتم: به قربان بازوهای قطع شده ات عباس جان!
دیدم انگشت هایش حنایی است. معلوم بود که شب های قبل از عملیات حنابندان داشتند. اول آن دسته از اعضای شهدا را که استخوان داشتند، مثل دست و پا، غسل می دادم و لای پارچه چلوار می گذاشتم. بعد دفن می کردم. با کمک سرنیزه بین دو درخت بلوط، قبر کوچکی آماده کردم. وقتی زمین را می کندم ریشه های درخت نیز کنده می شد.
توی حوضچه ی دلم وضویی گرفتم. خواستم عضو را به خاک بسپارم. با صحنه ای عجیب مواجه شدم. خون تازه ای از مچ دست جاری شد. انگار این دست تازه از بدن جدا شده بود، پارچه ای که به آن پیچیده بودم، دیگر سفید نبود. خیس و غرق در خون شد. زیر نور خورشید، سرخی خونش برق می زد.
سکوت محض قبرستان و دفن دست خونی بدجوری اذیتم می کرد. موقع دفن کردن، قلبم می لرزید و دستانم لرزیدند. سختترین لحظه آن بود که عضو را با همان خون غریبانه دفن کردم و به خاک سپردم. خون هم چنان جاری بود. خاک هم آغشته به خون شد.

بررسی محتوایی: از جهت محتوایی کتاب فوق یکی از مجموعه کتاب هایی است که به بیان خاطرات و روایات رزمندگان و شرکت کنندگان در جنگ تحمیلی
می پردازد. اهمیت کتاب دادا به این جهت است که از اولین کتاب هایی است که به بیان خاطرات شفاهی ن رزمنده در منطقه کردستان می پردازد. منطقه کردستان به دلیل وجود عناصر ضد انقلاب مسلح؛ حاوی وقایعی هولناک و جان فرسا می باشد. در این وضعیت حضور یک زن پرستار و شجاع خود گویای عناصر جذاب روایی است که در مجموع نویسنده توانسته است با ساختارمند کردن خاطره های خانم قیصری، تا حدود زیادی به فضا سازی آن زمان نزدیک شود. هم چنین از نظر گاه گفتمانی کتاب فوق توانسته است روای گفتمان مسلط دهه شصت و جنگ تحمیلی باشد و دال های گفتمانی چون ایثار و فداکاری، دنیاگریزی، امت محوری، بسیج ی، حجاب و ارزش های ن و را بازگو کند و در راستای گفتمان آن زمان حرکت کند. 
(خوب)

مخاطبکتاب فوق با اتکاء به قلم توانمند نویسنده و با توجه به روانی، خوش خوانی و جذابیت روایت، علاوه بر مخاطب عام؛ برای مخاطبان خاص نیز قابل بهره برداری خواهد بود.



عملکرد اداره کل کتابخانه های قزوین در حوزه ی نماز شایسته ی تقدیر شد

معرفی کتاب «قیام و انقلاب مهدی (عج) از دیدگاه فلسفة تاریخ» به مناسبت ایام نیمه شعبان

برگزاری نشست ویژه نویسندگان و شاعران استان قزوین

کتاب ,های ,هم ,اند ,جنگ ,بوده ,که به ,به عنوان ,است که ,این کتاب ,هم چنین

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

مطالب اینترنتی ترجمه و بررسی آهنگ های تیلور سویفت جاوید باد ایران پنجره UPVC | شرکت تولید پنجره UPVC پنجره دوجداره Kathy's game باشگاه هیربد 10 Vape دستگاه های بررسی و اخبار sadra ansari تاریخ امروز Drew's collection